torsdag 7 februari 2013

Ser du vad jag ser?

Såg en dokumentär igår kväll om något som alltid fascinerat mig, färger. Färger är bara en illusion som vi skapar för att hjärnan ställer in färgerna. Om man tex går från ett belyst rum ut i solen ser allting vitt ut, men efter bara någon millisekund ställer hjärnan om ögat så att allt får färg. Färg är bara en illusion!
     Visste du tex att tiden går snabbare i ett blått rum än i ett rött. Om du räknar till en minut tar det i snitt elva sekunder längre i ett rött rum än i ett blått. Detta troligtvis för att hjärnan kopplar rött till fara och saktar därför ner tiden för att du ska kunna vara fokuserad och hinna se vad som händer. Tiden saktar ner.
     Du har säkert hört om att människan har en sort klocka som säger till och när vi ska sova och när vi ska vakna. Men ingen har egentligen vetat vad som styr. Men nu har man hittat en cell i ögat som med största sannolikhet styr denna inbyggda klocka och denna cell reagerar endast mot färgen blå. En man inredde en restaurang helt i blått, med blå inredning och blåa lysrör. I vanliga fall inreder man restauranger med brunt och rött för att få det mysigt. Men i den blå restaurangen inträffade något speciellt efter ca 22:00. Alla gäster började piggna till.
     En annan intressant sak är att innan du lär dig ord för vissa färger ser du skillnad på alla färger. Men när du lär dig ord för färgerna så kategoriserar du färgerna. En stam i Afrika har tex bara sex ord för olika färger. Ett ord för svart, mörkblått och lila. Ett ord för rött, brunt och en viss nyans av grönt tex. De säger till exempel att vatten är vitt. Om man visar en massa gröna färg-klickar och en blå så tar det lång tid innan de hittar den blåa färg-klicken för att de har samma namn för båda färgerna. Men om man istället för den blåa klicken visar de gröna klickarna med en klick som är en annan grön nyans ser de den avvikande nyansen nästan direkt. Men för en västerlänning skulle det ta mycket lång tid, om vi ens skulle se den alls.
     Färger ger olika känslor. Även en som ser i svartvitt känner olika känslor inför olika färger. De intervjuade en kvinna som föddes utan färgseende och bara såg i svart-vitt. Hon berättade att hon lärt sig att tex rosa har en viss grå nyans, men att blå tex gjorde henne sorgsen och röd gav henne en känsla av varning.    
     En sista intressant sak bara. Om man lägger en banan bredvid en gul platta och lyser blått över båda föremålen så skulle den gula plattan se blå ut medan bananen skulle se mer gul ut, även om båda har samma nyans. Detta för att hjärnan vet hur en banan borde se ut och därför gör den om färgen till en mer konstant gul.

Coolt va?! Oj vilket långt inlägg med typ bara fakta. Men jag tycker faktiskt att detta är grymt intressant. Jag ska bara säga att detta är långt ifrån allt som var grymt fascinerande. Jag skulle kunna fortsätta att skriva om sådana här saker i evigheter. Så om du läst hela inlägget: En eloge till dig! <3



1 kommentar: